Kristian Bertel | Photography
Arkivhistorie
I denne arkivhistorie tager fotografen os med til den stolte indiske og historiske provins Haryana i Indien.
Læs baggrundshistorien om dette arkivfoto af fotografen.
Haryana er en provins i det nordlige Indien og dette vediske land har siden tidernes morgen været en vugge for indisk kultur og civilisation. Denne indiske stat bliver betraget som 'Gateway to North India' og fyldt med myter, legender og vediske referencer, er Haryanas fortid gennemsyret af herlighed. Indiske traditioner betragter denne region som grundlaget for oprettelsen af det nordlige alter, hvor Brahma udførte det uberørte offer og skabte universet.
Haryana er en provins i det nordlige Indien og dette vediske land har siden tidernes morgen været en vugge for indisk kultur og civilisation. Denne indiske stat bliver betraget som 'Gateway to North India' og fyldt med myter, legender og vediske referencer, er Haryanas fortid gennemsyret af herlighed. Indiske traditioner betragter denne region som grundlaget for oprettelsen af det nordlige alter, hvor Brahma udførte det uberørte offer og skabte universet.
Kristian Bertel, Photographer Af Kristian Bertel, Fotograf
– Opdateret den 22. marts, 2024

Haryana i Indien

Haryana som landet med rigelige korn 'Bahudhanyaka' og enorme rigdom 'Bahudhana'. Før Mahabharata-krigen fandt en kamp mellem 10 konger sted i Kurukshetra-regionen. Men det var Mahabharata, der kæmpedes for de højeste værdier af retfærdighed, som gav regionen verdensomspændende berømmelse på grund af den dybe og sofistikerede tanke, der blev redegjort for i den hellige Bhagavadgita af Lord Krishna reciteret til den skælvende Arjuna.
Hvad er Haryana?

Haryana er en indisk delstat og indtil 1966 var Haryana en del af Indisk Punjab. De to områder blev delt fordi i Punjab er flertalet panjabitalende og sikhtroende, og i Haryana hinditalende og hindutroende. De deler hovedstaden Chandigarh.


Porten til det nordlige Indien
Regionen har været scene for mange krige på grund af sin geografiske placering som porten til det nordlige Indien. Efterhånden som årene gik, invaderede successive strømme af hunerne, tyrkerne og 'Tughlaqer' Indien og afgørende slag blev kæmpet på dette land. I slutningen af det 14. århundrede førte Tamur en hær gennem dette område til Delhi. Senere besejrede mughalerne lodhierne i det historiske slag ved Panipat i år 1526. En anden afgørende kamp blev udkæmpet i år 1556 på netop dette sted, hvilket fastslog mughalernes overherredømme i århundreder fremover. Mod midten af det 18. århundrede havde Maratha-folket etableret deres svaj over Haryana. Ahmed Shah Durranis indtrængen i Indien, der kulminerede med Maratha-overtagelsen og Mughal-imperiets hurtige tilbagegang, hvilket i sidste ende førte til fremkomsten af det britiske styre. Faktisk er Haryanas historie sagaen om et virilt, retfærdigt, oprigtigt og stolt folks kamp.

Haryana-folket har fra oldtiden båret hovedtyngden for angribere og fremmede horder med deres kendte træk, hvis de er modige og modige. De har overlevet mange omvæltninger og opretholdt landets traditionelle herlighed og storhed den dag i dag.
Tidligere epokegørende begivenheder, martyrdøden i den første indiske uafhængighedskrig i 1857, de store ofre i frihedskampen og udstillingen af enestående mod, ujævn mod og heltemod i de senere år er alt i tråd med karakteren af dette handlingsland. Med en stor ånd og handling har Haryana-folket dannet et bolværk mod aggressionskræfter og anti-nationalisme.

Virkelig indisk
Haryana har altid været et mødested for forskellige racer, kulturer og trosretninger. Det er på denne jord, de mødtes, smeltede sammen og krystalliserede sig til noget virkelig indisk. Hindu-hellige og sikh-guruer har krydset Haryana-landet og spredt deres budskab om universel kærlighed og broderskab. Sihi i Faridabad, fødestedet for den store hindi-digter Surdas, er en anden kulturkerne i Haryana, mens legenden om Lord Krishna er meget tydelig i folks liv. Kærligheden til kvæg og overflod af mælk i Haryanavis kost fortsætter den dag i dag, hvilket gav regionen berømmelse over hele verden.
"I dag nyder den unikke provins i Indien at have leveret el, veje og drikkevand til alle dets landsbyer inden for rekordtid. Haryana er blandt de mest velstående stater i Indien og har en af de højeste indkomster pr. indbygger"
Opstod som en separat stat
Haryana opstod som en separat stat i den føderale del i Den Indiske Republik den 1. november 1966. Med kun 1.37 procent af det samlede geografiske område og mindre end to procent af Indiens befolkning har Haryana skåret et særpræg for sig selv i løbet af de sidste tre årtier. Uanset om det er landbrug eller industri, kanalvanding eller elektrificering i landdistrikterne, har Haryana marcheret mod modernitet med fremdrift. Musik og dans for Haryanvi-folk er en fantastisk måde at nedbryde samfundsmæssige forskelle på, da folkesangere er højt værdsatte, og de er efterspurgte og inviterede til begivenheder, ceremonier og specielle lejligheder uanset deres kaste eller status.

Disse sange mellem kaster er flydende i naturen og aldrig tilpasset til nogen specifik kaste, og de synges kollektivt af kvinder fra forskellige lag, kaster, dialekter. Disse sange transformeres flydende i dialekt, stil, ord og så videre. Denne adoptive stil kan ses fra vedtagelsen af melodier af Bollywood-filmsange til Haryanvi-sange. På trods af denne kontinuerlige flydende transformerende natur har Haryanvi-sange en særskilt stil som beskrevet ovenfor.
Se denne video om Haryana i Indien lavet af Explore YRS.
Dekorativ offentlig kunst i Haryana
Med fremkomsten af en stærkt socioøkonomisk storbykultur i fremkomsten af urbane Gurgaon eller Gurugram deltager Haryana også i samfundets offentlige kunst og byskønhed. Flere vartegn over Gurgaon er dekoreret med offentlige vægmalerier og graffiti med kulturelle sammenhængende ideologier og bærer vidnesbyrd om en levet stemning hos Haryana-folket. Navnet 'Haryana' findes i værkerne fra Apabhramsha-forfatteren Vibudh Shridhar. Navnet 'Haryana' er afledt af sanskritordene 'Hari', det vil sige den hinduiske gud Vishnu og 'Ayana', som betyder hjem, hvilket betyder 'Guds opholdssted'. Nogle forskere mener dog, at navnet kommer fra en sammensætning af ordene 'Hari' som betyder grøn og 'Aranya' som betyder skov.

"- Jeg havde altid ønsket at besøge Indien, mangfoldighedens og kulturens land. Så da jeg fik muligheden for at rejse til Haryana, en stat i den nordlige del af landet, var jeg begejstret. Jeg havde hørt, at Haryana var berømt for sit landbrug, sin historie, og jeg ønskede at se det for mig selv. Jeg nød også byens landlige charme, hvor jeg så folks farverige og levende kultur. Jeg så en opførelse af Haryanvi folkedans og musik og så også en flot statue. Jeg havde en vidunderlig tid i Haryana, hvor jeg oplevede Indiens mangfoldighed, historie og kultur. Jeg lærte meget om staten og dens folk, og jeg fik nogle uforglemmelige minder. Jeg ville elske at besøge Haryana igen og udforske flere af dens seværdigheder"
, siger Fotografen.

"- Som rejsefotograf kan man godt være ude for at folk kan virke overraskede og forundrede, når man som fotograf går rundt med sit kamera og fotografere tilfældige mennesker på gaden i Indien. Det er en helt naturlig reaktion, når der kommer en vesterlænding og på den måde inteagerer med livets fotomomenter i de støvede og livlige gader i Indien. Som fotograf synes jeg, at man skal udvise betænksomhed og respekt for de folk man fotografere. En god idé kan også være at vise den fotografede sit billede bagefter bag på kamerates display. Denne tilgang til at fotografere oplevede jeg tit førte til en stolthed og et smil med sig. For nogle at disse menneskser var det højstsanligt første gang at de nogensinde er blevet fotograferet med et rigtigt kamera. Jeg kunne også zoome ind på detaljer i billedet for at vise funktionen med mit kamera, som jeg også oplevede at folk var meget begejstrede for", siger Fotografen igen.

Læs også:  Børnefattigdom i IndienBørnefattigdom i Indien


Læs også:  Børnefattigdom i Indien

Flere arkivhistorier

Indien er et land fuld af historier. På hver gade, på hvert hjørne og mange steder i Indien suser livet sig forbi, og som fotograf kan der være millioner af historier, der kan fortælles. I arkivhistorien ovenfor havde du forhåbentlig en indsigt i historien bag billedet af en indisk kvinde i Narnaul. På denne hjemmeside af Kristian Bertel | Photography kan du finde adskillige rejsebilleder fra fotografen. Historier og øjeblikke, der fortæller rejsehistorierne om, hvordan fotografen fangede den specifikke scene, som du ser på billedet. Fotografens billeder har en historie bag sig, billeder som alle er taget i hele Indien gennem hans fotorejser. Arkivhistorierne dykker ned i Kristians personlige arkiv for at afsløre aldrig før sete billeder, herunder portrætter og landskaber, smukt producerede snapshots fra forskellige rejseopgaver. Arkivet er hidtil organiseret i fotohistorier, denne inkluderet, hver bragt til live med fortællende tekst og fotos i fuld farve. Sammen fortæller disse fascinerende historier en historie om livet i Indien. Indien, moderlandet for mange mennesker rundt om i verden, et land med uforglemmelige rejsemomenter. Arkivet tager beskueren med på en spektakulær visuel rejse gennem nogle af de mest fantastiske fotografier, der findes i fotografens arkivsamling. Fotografen tog billederne for at afspejle de mange variationer om det universelle tema om skønhed og hverdag i Indien. Ved at vise disse baggrundshistorier kan fotografens arbejde i høj grad øge forståelsen af fotografierne.

Tilbage