I denne hundrede og tre og tyvende arkivhistorie af Kristian Bertel lærer vi om nogle af de mange gadebørn i Indien med en historie fra Jaisalmer, Rajasthan i Indien. Læs baggrundshistorien om dette arkivfoto af fotografen.
Gadebørnene i Indien er sårbare fordi deres levebrød er afhængigt af den tid de bruger på gaden. Da de også mangler pleje og omsorg fra beskyttende voksne, er de en undergruppe af den indiske befolkning, der fortjener særlig opmærksomhed for at sikre, at deres behov bliver set. Som den mest sårbare gruppe af børn i Indien skal de nemlig forstås så godt som muligt.
Gadebørnene i Indien er sårbare fordi deres levebrød er afhængigt af den tid de bruger på gaden. Da de også mangler pleje og omsorg fra beskyttende voksne, er de en undergruppe af den indiske befolkning, der fortjener særlig opmærksomhed for at sikre, at deres behov bliver set. Som den mest sårbare gruppe af børn i Indien skal de nemlig forstås så godt som muligt.

Gadebørn i Indien

Det anslås, at der er over 300.000 gadebørn i Mumbai, Calcutta, Madras, Kanpur, Bangalore og Hyderabad tilsammen og omkring 100.000 alene i Delhi. Disse børn på gaden er hjemløse børn, der bor og sover på gaden i byområder, hvor de er helt alene, bor sammen med andre gadebørn eller andre hjemløse voksne mennesker. På den anden side kan der også være gadebørn på gaden, som tjener penge eller tigger om penge og vender hjem om natten.


Hvad er gadebørn?

Gadebørn er børn, der bor og sover på gaden, fordi de ikke har et hjem. Problemet opstår ofte som en konsekvens af misbrug eller fattigdom, samt en mangelfuld indsats fra forældrenes og myndigheders side.


Livsbetingelser for gadebørn i Indien
Et gadebarn i Indien er en, for hvem gaden i den bredeste forstand af ordet, er det sted der er blevet hans eller hendes sædvanlige opholdssted og eller kilde til levebrød for barnet, og som er utilstrækkeligt beskyttet, overvåget eller opdraget af ansvarlige voksne. Som skrevet i begyndelsen af denne arkivhistorie, anslås det, at der findes mere end 400.000 gadebørn i Indien. Hovedsageligt på grund af familiekonflikter kommer de til at bo på gaden og påtage sig det fulde ansvar for at tage sig af sig selv, herunder at arbejde for at forsørge og beskytte sig selv. Som fotograf portrætterede han nogle af disse børn i Indiens gader. Selvom gadebørn nogle gange finder sammen for at opnå en større sikkerhed, udnyttes de ofte af arbejdsgivere og politiet. Som en vandrende rejsende og en dokumenterende fotograf er det indlysende at se, at disse børn og deres mange sårbarheder kræver specifik lovgivning og opmærksomhed fra regeringen og andre organisationer for at forbedre deres livstilstand i Indien. I de tidlige år med forskning på gadebørn omfattede udtrykket 'Gadebarn' ethvert barn, der arbejdede på gaden. I forskningen er der dog skelnet mellem forskellige kategorier af børn på gaden, mens de stadig erkender, at børns komplekse oplevelser er vanskelige at definere.
På grund af den lave løn fra arbejdsgivere vælger gadebørn i Indien ofte at være selvstændige eller arbejde i flere job. Faktisk er størstedelen af dem selvstændige. En af de mest almindelige økonomiske aktiviteter, der udføres af børnene, er at bortskaffe genanvendelige materialer, såsom plast, papir og metal. Andre opgaver inkluderer rengøring af biler, småkøb, salg af små ting som balloner eller slik, salg af aviser eller blomster, tiggeri, pudse sko, arbejde på små hoteller, arbejde på byggepladser og arbejde i gadeboder eller værksteder"
Kategorier af børn på gaden
Ved at forske i dette emne er der udviklet fire kategorier af børn på gaden. Børn, der arbejder på gaden, men vender tilbage til deres familier om natten, børn, der arbejder på gaden, men hvis familiebånd er svindende, børn, der bor og arbejder sammen med deres familier på gaden og børn, der arbejder og bor alene på gaden. Udtrykket 'Gadebarn' er kun kommet til at henvise til den sidste gruppe, og som en rejsefotograf er det gribende at se, hvordan disse små børn løber barfodet rundt mellem biler for at tigge.

Sårbar gruppe af børn i Indien
Mens 18 millioner børn arbejder på gaderne i Indien, anslås det, at kun fem til tyve procent af dem er virkelig hjemløse og ikke har noget med deres familier at gøre længere. Der er i øjeblikket ingen officiel statistik over antallet af gadebørn i Indien, og den primære årsag til dette er, at det er vanskeligt at få nøjagtige data om dem på grund af deres flydende karakter. Gadebørn har normalt intet bevis for identifikation og bevæger sig ofte. Af de 50.000 mennesker i Indien, der officielt rapporteres at forlade hjemmet årligt, er 40 procent under seksten år, men dette antal er sandsynligvis meget lavt. Forskellige undersøgelser har formuleret skøn over bestemte byer. For tredive år siden blev det for eksempel anslået, at der var mindst 100.000 gadebørn i både Calcutta og Mumbai. Samlet set skøn over det samlede antal gadebørn i Indien varierer fra 400.000 til 800.000. Gadebørnene i Indien vælger at forlade deres familier og hjem af strategiske årsager og tre hypoteser er blevet fremsat i et forsøg på at forklare deres valg som byfattigdom, afvigende familier og urbanisering. Dette bevis kan til en vis grad understøtte alle disse tre hypoteser.

I en undersøgelse af 1.000 gadebørn, der bor i Mumbai, der blev udført for femogtyve år siden, sagde næsten fyrre procent af gadebørnene, at de forlod hjemmet på grund af problemer og kamp med familien, og lidt over tyve procent sagde, at de gik på grund af familiefattigdom og så lidt næsten fire procent sagde, at de ville se byen. Denne undersøgelse illustrerer den tendens, som de fleste forskere har fundet, at de fleste børn forlader deres familier for at bo på gaden på grund af familieproblemer. Familieproblemer inkluderer ting som en forældres død, farens alkoholisme, anstrengte forhold til stedforældre, forældreseparation, misbrug og familievold. Derudover kommer gadebørn normalt fra husstande med kvindelige overhoveder.

Årsager til at forlade deres hjem
De fleste børn, der forlader hjemmet for at bo på gaden, kommer fra slumkvarterer eller billige boliger, som begge er områder med høj analfabetisme, stofbrug og arbejdsløshed. Børn overfører normalt deres liv til gaderne gennem en gradvis proces, de kan først kun blive på gaden en nat eller to. Gradvist bruger de mere tid væk hjemmefra, indtil de ikke vender tilbage. Når disse gadebørn er på gaden synes disse børn nogle gange, at deres levevilkår og fysiske og mentale sundhed er bedre end derhjemme. Denne kendsgerning taler imidlertid om de dårlige forhold i deres hjem snarere end de gode forhold på gaden. Gadeforholdene er langt fra børnevenlige. Når de forlader hjemmet, bevæger mange gadebørn sig ofte på grund af frygt for, at deres slægtninge finder dem og tvinger dem til at vende hjem. Da gadebørn skal forsørge sig selv, er arbejde et meget vigtigt aspekt af deres liv og det er også noget man kan se på mange af fotografens fotos fra Indien. Desværre er arbejdsforholdene for gadebørn ofte meget dårlige, fordi de er begrænset til at arbejde i den uformelle sektor, hvilket ikke er reguleret af regeringen. I Mumbai er 50.000 børn ulovligt ansat ved 11.750 hoteller, restauranter, kantiner, tebutikker og spisesteder. På grund af gadebørns manglende beskyttelse fra en familie og loven udnytter arbejdsgivere dem ofte, hvilket gør dem til virtuelle fanger, undertiden tilbageholder løn og misbruger dem. Arbejdsgivere, der ofte ikke mishandler børnene, ansætter dem ikke, fordi de ses som for store risici.

Læs også:  Børnefattigdom i Indien
Læs også:  Børnefattigdom i Indien

Flere arkivhistorier

Indien er et land fuld af historier. På hver gade, på hvert hjørne og mange steder i Indien suser livet sig forbi, og som fotograf kan der være millioner af historier, der kan fortælles. I arkivhistorien ovenfor havde du forhåbentlig en indsigt i historien bag billedet af et gadebarn i Jaisalmer. På denne hjemmeside af Kristian Bertel | Photography kan du finde adskillige rejsebilleder fra fotografen. Historier og øjeblikke, der fortæller rejsehistorierne om, hvordan fotografen fangede den specifikke scene, som du ser på billedet. Fotografens billeder har en historie bag sig, billeder som alle er taget i hele Indien gennem hans fotorejser. Arkivhistorierne dykker ned i Kristians personlige arkiv for at afsløre aldrig før sete billeder, herunder portrætter og landskaber, smukt producerede snapshots fra forskellige rejseopgaver. Arkivet er hidtil organiseret i fotohistorier, denne inkluderet, hver bragt til live med fortællende tekst og fotos i fuld farve. Sammen fortæller disse fascinerende historier en historie om livet i Indien. Indien, moderlandet for mange mennesker rundt om i verden, et land med uforglemmelige rejsemomenter. Arkivet tager beskueren med på en spektakulær visuel rejse gennem nogle af de mest fantastiske fotografier, der findes i fotografens arkivsamling. Fotografen tog billederne for at afspejle de mange variationer om det universelle tema om skønhed og hverdag i Indien. Ved at vise disse baggrundshistorier kan fotografens arbejde i høj grad øge forståelsen af fotografierne.